What is in the name 'HouseMartin'?

Een heel jaar staat mijn denken en doen in het teken van ‘Housemartin’. Mijn droom is om een gastvrije plek te creëren waar dak- en thuislozen even kunnen verpozen om aan te sterken na een operatie, na een ziekte of gewoon om even op krachten kunnen komen na een lange periode rauwe werkelijkheid van leven op straat. Ik kan mij nu al verheugen op het gevoel dat onze bezoekers zullen hebben wanneer ze zich  voor het eerst tussen fris gewassen lakens laten glijden. Heerlijk! 

Maar waarom die naam, vraagt men mij steeds. Heeft het iets te maken met Sint Maarten? Deze gulle heilige stond op mijn namenlijstje maar werd het niet.  Of betekent Housemartin het ‘huis van Martin’, zo vroeg een van mijn vrienden die Martin heet. Had gekund want Martin is een goed mens.

Maar nee, het ligt allemaal veel simpeler. House martin is het Engelse woord voor boerenzwaluw. Ik heb mij laten inspireren door deze gracieuze vogel. Elk jaar weer  gebruikt een ouderpaar zwaluwen onze stal voor het stichten van een gezin. Met veel vlijt fabriceren ze eerst een kunstig nest gemaakt van een soort klei. Dan broeden ze met een engelengeduld de eieren uit. Wanneer de eieren zijn uitgekomen begint het echte leven. Schijnbaar onvermoeibaar zorgen ze voor voedsel voor hun hongerig kroost. Met veel kabaal laten de kuikens weten dat ze willen eten, en wel nu! Alleen de komst van vader of moeder doet het geluid verstommen. Menig vlieg of worm wordt in de opengesperde bekken gedeponeerd. En dan op een goede dag, zie: hoog bezoek. Andere volwassen zwaluwen komen aanvliegen en gezeten op een wormstekige balk lijken ze al luid tsjilpend de jonge ouders van commentaar te voorzien. Het is dan een drukte van belang in de stal.  Mijn fantasie slaat dan helemaal op hol. Ik zie in die extra zwaluwen familieleden die zich met de opvoeding komen bemoeien. Inspirerend!

Zo moet het ook zijn in Housemartin. Aangezien de passanten afkomstig zullen zijn uit alle windstreken, is het streven om cultuur sensitieve zorg te bieden. Er zal ruimte gegeven worden aan familie of vrienden om helpende en zorgende handen aan het bed te zijn. Dat deze extra helpende handen logistiek een hele uitdaging zullen zijn, staat buiten kijf maar we gaan het  in ieder geval proberen. Er zullen richtlijnen opgesteld moeten worden die we regelmatig zullen toetsen op haalbaarheid.

Tenslotte gaan we er van uit dat ‘Housemartin’ een naam is waaraan niemand – van welke culturele achtergrond – aanstoot kan nemen.

1 gedachte over “What is in the name Housemartin?”

Reacties zijn gesloten.