Het reilen en zeilen van zwaluwen inspireerde mij om te kiezen voor de naam HouseMartin. Housemartin is de Engelse naam voor huiszwaluw.

Elk voorjaar gebruikt een koppel zwaluwen onze stal voor het stichten van een gezin. Met veel vlijt fabriceren beide ouders eerst een kunstig nest van een soort klei en daarna broeden ze met engelengeduld de eieren uit. Het echte leven begint als de eieren zijn uitgekomen. Schijnbaar onvermoeibaar vliegen ze af en aan om voedsel te verzamelen voor hun hongerige kroost. Met veel kabaal laten de zwaluwkuikens weten dat ze willen eten, en wel nu! Slechts de komst van vader of moeder die menig vlieg of worm in de opengesperde bekken deponeert, doet het geluid verstommen. 

En dan op een goede dag, zie: hoog bezoek. Andere volwassen zwaluwen vliegen aan en eenmaal gezeten op een wormstekige balk, lijkt het alsof ze luid kwetterend de jonge ouders ondersteunen bij de opvoeding.

Ik stel me voor dat het zo zal zijn in HouseMartin. Omdat de passanten afkomstig zullen zijn uit alle windstreken, is het streven om cultuur-sensitieve zorg te bieden. Er zal ruimte gegeven worden aan familie of vrienden om helpende en zorgende handen aan het bed te zijn. Dat dit logistiek een hele uitdaging is, staat buiten kijf, maar het is het proberen waard. Er zullen richtlijnen komen die we regelmatig zullen toetsen op haalbaarheid.’’

Deze tekst schreef Marie-Anne van Erp, oprichter en bedenker van Sichting HouseMartin in 2019. In november 2022 werd haar wensdroom om het leed van zieke dakloze mensen te verzachten, werkelijkheid met de opening van RespijtHuis HouseMartin.