
'Moodboard' HouseMartin
Het geheim van visualisatie – een hulpmiddel voor creatief denken – is om daadwerkelijk beelddetails te visualiseren. Je droom zo realistisch mogelijk voor de geest halen, helpt je om je doel te bereiken. Je ziet het concept voor je alsof je er al bent. Die concrete details leveren energie, kracht en doorzettingsvermogen om je wens te laten uitkomen. Dit is een interpretatie van een aansprekende gedachte van de vredesactivist Sri M.
De opdracht voor de augustus-bijeenkomst van Lijn1 is het samenstellen van een ‘moodboard’ over ons project. In een ‘moodboard’ geeft je je idee weer via een sfeertekening. Deze opdracht samen met de woorden van Sri M. hebben geresulteerd in de foto van deze maand.
Stelt u zich een straatbankje voor; op die bank ligt een persoon gewikkeld in een mantel. Slaapt hij of ligt hij gewoon te mijmeren? In Antwerpen in de Kammenstraat, een doodlopende straat overigens, loop je tegen dit beeld in brons[2]aan. Men kijkt niet echt op van dit ontroerende, levensechte kunstwerk. Het past helemaal in het straatbeeld. Hoe vaak komt het niet voor dat een dakloze persoon even een tukje doet op een bank, even uitrust. Immers de straat is zijn huis.
Uitgangspunt van mijn ‘moodboard’ is dit bronzen beeld geprojecteerd op een vlinderstruik in bloei. Een vlinderstruik in bloei trekt talrijke insecten aan – vooral vlinders – die zich komen laven aan nectar. De struik symboliseert dan ook Housemartin. Het (t)huis waar daklozen – bij ziekte – even kunnen bijkomen of aansterken. De kleurrijke vlinders die in een cirkel rond het beeld staan afgebeeld, symboliseren de vrijwilligers van verschillende culturele achtergronden die zich eendrachtig inzetten om de zieke bezoekers te verzorgen. In Housemartin is cultuur-sensitieve zorg vanzelfsprekend.
Het kost mij persoonlijk geen enkele moeite om mij deze plek voor te stellen. Het wordt een huis waar rust, ruimte en reinheid geboden wordt door liefdevolle verzorging van mensen die verheugd zijn dat ze iets voor hun medemens mogen doen.
Maar, voordat het thuishuis haar deuren opent, moeten er eerst een flink aantal hordes worden genomen. Dat begint met het vinden van een geschikt pand. Het pand moet niet te groot zijn: een huiselijke uitstraling is belangrijk. Toch moeten de kamers ruim genoeg zijn voor verzorging en om bezoek te ontvangen. Een – liefst grote – tuin is een pre. De herstellende bezoekers kunnen dan eventueel geactiveerd worden om te tuinieren. Stress vloeit weg door met de handen in de aarde te werken.
Een andere uitdaging is het vinden van een adequaat bestuur. De bestuursleden moeten een juiste balans hebben van kennis en kunde, van hoofd en hart. Avontuur moet hen niet afschrikken want het pad naar de oprichting van Housemartin loopt ongetwijfeld over hoge bergen en door diepe dalen. Stevige wandelschoenen zijn vereist. De persoon die de voorzittershamer zal hanteren, is aanwezig. Binnenkort is een kennismakingsgesprek met een eventuele secretaris. Nu nog een ervaren penningmeester. Ik visualiseer hem/haar. Komt goed dus.
Zodra de penningmeester is gevonden, kan Stichting Housemartin worden opgericht.
De volgende logische stap is dan het overtuigen van fondsen en particulieren om een financiële bijdrage te leveren aan dit project. De zak met geld op het ‘moodboard’ spreekt boekdelen in deze context.
Tenslotte staan de dobbelstenen voor ‘mazzel’. In een onderneming als deze kan je alle mazzel gebruiken. Telkens weer ben ik blij verrast hoe het kan verkeren. Zo kwam ik afgelopen week via-via in contact met een docent van de vakgroep Participatieve Gezondheidszorg van de Haagse Hogeschool. Zij zoekt voor haar studenten relevante onderzoeksvragen: de kans is nu groot dat studenten gaan inventariseren bij de beoogde doelgroep wat hun zorgwensen zijn. In een later stadium gaat men ook onderzoeken wat de stervensrituelen zijn in de verschillende culturen. Wordt vervolgd.
[1]De uit India afkomstige Sri M. is een soort moderne Gandhi en initiator van de Walk of Hope. Sri M. is in de week van 20 tot 28 september in Nederland. Samen met naar verwachting 1500 Haagse scholieren loopt hij mee in een Haagse Walk of Hope. Zie eventueel voor meer info naar http://Europe.walkofhope.in.
[2]Het beeld heet ‘Homeless Jezus’ en is van de hand van de Canadese kunstenaar Timothy P. Schmalz.