Een ontroerend cadeau

‘En zijn ogen kan ik lezen’

Wij worden in het project RespijtHuis HouseMartin regelmatig verrast door genereuze donaties. Dat gaat van het delen van netwerk tot het leveren van expertise op de meest uiteenlopende vlakken. Anderen doneren hun tijd door de handen aan de ploeg te slaan. Geld en goederen stromen binnen. Zo kregen we via de Voedselbank o.a. potten, pannen en keukenapparatuur. Allemaal heel waardevol en essentieel voor de start van het RespijtHuis.

Dit jaar kregen we een wel heel bijzondere bijdrage die ik hier graag apart wil memoreren. Onze secretaris, Renske Visser schreef o.a. een bundel brieven die de titel ‘En zijn ogen kan ik lezen. Veertien negentiende-eeuwse brieven uit Parijs, Den Haag en Domburg, 1891-1894’ meekreeg. Van elk verkocht exemplaar is €5 bestemd voor RespijtHuis HouseMartin. Op 17 september vindt de officiële presentatie plaats in de Bosbeskapel in Den Haag.  Wie de presentatie wil bijwonen, kan zich aanmelden via soepteksten@xs4all.nl.

‘En zijn ogen kan ik lezen’

Het verhaal speelt zich af in het Parijs van de 19e eeuw. De hoofdpersoon lijdt aan een onbekende neurologische aandoening. Hij is – samen met zijn vrouw – naar Parijs afgereisd om Jean-Martin Charcot, een van de grondleggers van de neurologie, te raadplegen in de hoop dat hij hem kan genezen. 

Met veel ontroering heb ik de brieven in het boekje gelezen. Het taalgebruik en de beschrijving van de Franse hoofdstad zijn uitermate goed getroffen. Je hoort het ratelen van de koetsen, je ruikt het paardenzweet en meer… Ik waande mij in Parijs. Je ervaart de machteloosheid van de hoofdpersonen over het feit dat het maar niet lukt een afspraak te krijgen met de arts. Mijn ontroering kwam vooral door de  prachtige beschrijving van het denken en voelen van de hoofdpersonen, het balanceren tussen hoop en wanhoop. 

En ja, een deel van de opbrengst van het boekje gaat naar HouseMartin. De motivatie die de schrijfster geeft voor deze mooie geste is als volgt:

 ‘Ik besloot om met de verspreiding van de bundel brieven iets terug te doen voor de groep ‘onzichtbaren’ die met hun lichaam bijgedragen hebben aan het onderzoek van prof. Charcot in het Parijse Hôpital de Salpêtrière. In RespijtHuis HouseMartin krijgen de ‘onzichtbaren’ die in onze tijd  ziek op straat verblijven, de gelegenheid om op adem te komen.’

Ik word hier stil van. Dank je, Renske. Prachtige gedachte, prachtig cadeau!

Voor iedereen die nog op zoek is naar een mooi relatiegeschenk of kerstcadeau… Meer informatie is hier te vinden.