Stein Streuvels' zinderende zon

In mijn jeugd in België was het boek ‘De Vlaschaard’ van Stijn Streuvels’ verplichte kost. Het afzien van de boerenknechten die met de zeis het vlas neermaaiden onder de brandende zon, ik huiver er nog van. Zijn beschrijving van de zinderende hitte maakte een onuitwisbare indruk op mij.

 

De hittegolf die ons de laatste tijd ten deel valt, brengt die herinneringen weer in alle levendigheid terug. Voor mensen zonder de beschutting van een woning moet deze warmte ook afzien zijn. Immers binnenshuis de hoognodige verkoeling zoeken, is er niet bij. Liters water drinken om verkoeling te krijgen, zal ook niet iedereen gegeven zijn. Het is mooi dat Dunea – verspreid over heel Den Haag – een aantal gratis watertappunten heeft gecreëerd. Van harte hoop ik dat men die weet te vinden.

 

De ontwikkelingen rond Respijthuis HouseMartin zijn redelijk zonnig te noemen. Op 1 juli is het huurcontract ondertekend. We hebben de sleutels. Een waar juichmoment. Minder leuk was het bericht dat we kort daarop kregen dat het voltooien van de verbouwing nog even op zich laat wachten. Geduld blijkt wederom een echte deugd en uitdaging. Ondertussen is de metamorfose van onze etage helemaal gelukt. Het ruimtelijk effect van het slechten van een muurtje en het wit afwerken van de wanden is ongelooflijk. De lichtopbrengst is verbazingwekkend. Het kan nu niet lang meer duren voordat we onze intrek kunnen nemen in het pand.

 

Ondertussen vervelen wij ons niet. Het plaatsen van de vacature voor coördinator in onze netwerken gaf een geweldige respons. De stortvloed van prachtige motivatiebrieven is indrukwekkend. Hoopvol om te merken dat het zeker gaat lukken om medewerkers te vinden met de juiste attitude: er zijn voor de ander. In de eerste ronde zijn er veertien gesprekken gehouden. Daarvan zijn vijf personen naar de tweede ronde door. Eén kandidaat zag af van een tweede gesprek. Dus vier kandidaten bleven er over. Er valt wat te kiezen! En wat is dat moeilijk! Stuk voor stuk sterke kandidaten!!

 

De tweede selectieronde wordt gehouden in de ‘Tuin van Geloven’ van het voormalige Stadsklooster in het Westeinde. Een bijzonder inspirerende omgeving voor deze belangrijke gesprekken. (@broeder Frans, wij zijn je erg dankbaar voor je gastvrijheid. Merci!)

 

In het septembernummer van ‘Kerk in Den Haag’ staat de vacature voor de nodige vrijwilligers. Wij zijn de krant erkentelijk voor deze publicatie. Uiteraard staat de vacature ook op vacaturebank van PEP. In PEP vinden wij een waardevolle partner bij het professionaliseren van onze Stichting.

 

Samen met het team van straatverpleegkundigen van HWW-zorg worden momenteel duidelijke afspraken gemaakt. Immers de toelating tot HouseMartin zal uitsluitend via hen lopen. Ook de straatartsen zullen een belangrijke rol spelen voor het RespijtHuis. Kortom, de laatste loodjes worden geplaatst, we zijn er werkelijk bijna!