Waar staan we...?

Sinds een jaar of vier ben ik besmet met het permacultuur-virus. De essentie van de permacultuur methode voor moestuinen is dat je de aarde integer laat en zo min mogelijk beroert. Spitten is dus taboe. Ook kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze. De aarde van de moestuin haalt haar voeding uit een – op gezette tijden -ontvangen dikke laag organisch materiaal. Mulch wordt die laag genoemd. In de herfst bestaat de mulch vooral uit gevallen bladeren. In de lente is het rijkelijk aanwezige snoei materiaal ideaal mulch materiaal. Al dat groenafval wordt klein gemaakt met een hakselaar voordat het op de bedden verspreid wordt.

Hakselen is niet mijn favoriete bezigheid. Zo had ik de afgelopen weken een grote hoeveelheid frisgroen blad en tak verzameld. Een gigantische berg materiaal grijnsde mij toe. Hoe daar ooit doorheen te komen?!… Uitstel ligt dan voor de hand. Vooruit, gewoon beginnen, verstand op nul.

Het schoot door mij heen dat die immense berg hakselmateriaal wel leek op project HouseMartin. Een schier onmogelijke opgave die ik mijzelf enkele jaren geleden oplegde – het openen van een respijthuis voor dakloze mensen – heeft mijn dagen veel kleuring gegeven. De ene na de andere horde is genomen, vele teleurstellingen zijn weggeslikt maar ook en vooral, veel overwinningen zijn gevierd. De één na grootste overwinning is dat op 1 juli het huurcontract ingaat. Een droom wordt werkelijkheid.

Bezoekadres van RespijtHuis HouseMartin wordt Hooftskade 88. Na een uitgebreide verbouwing zijn er zes kamers gecreëerd met elk een eigen douche en vaste wastafel. Een woonkeuken en zitkamer completeren het geheel. Ook een lift is geïnstalleerd. Als eerste huurder hadden we het voorrecht mee te mogen denken over de kleurstelling van vloeren, deuren en muren. Hoe mooi is dat!

Ons streven is om begin september voor de eerste gasten de bedden te spreiden. Het werven van personeel geniet op dit moment onze prioriteit en is in volle gang. Wij zoeken drie parttime coördinatoren – een senior coördinator en twee algemeen coördinatoren – die samen verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van het huis. Zij gaan een veertigtal vrijwilligers aansturen. Conform onze begroting krijgen deze coördinatoren een (tijdelijk) arbeidscontract. Het zoeken naar het juiste personeel vindt plaats binnen de sociale netwerken van de bestuursleden van Stichting HouseMartin.

Daarnaast heeft de inrichting van het onderkomen onze volle aandacht. Het interieur moet een zo huiselijk mogelijke sfeer uitstralen. Onze voorkeur gaat uit naar meubels uit het tweedehands circuit. Wij worden dan ook goede klant bij Kringloop Schroeder van der Kolk. Van het Jacobs hospice kregen wij reeds vijf hoog-laagbedden met bijpassende matrassen cadeau. Een hotel bood zeven kussens aan. Ook het nodige linnengoed druppelt binnen. Al deze giften geven een extra dimensie aan het project.

 

Op 11 november 2022 staat de officiële opening van RespijtHuis HouseMartin gepland in theater De Vaillant. Leuk als je erbij bent dus zet die datum alvast in je agenda.