Liefdevolle verzorging

Geheel volgens de planning stuurden we in januari de conceptstatuten naar de notaris. We wilden een afspraak maken voor het passeren van de acte. Via de telefoon vroeg de notaris ons of we ook al een Raad van Toezicht hadden gevormd. Wat bleek, onze manier van formuleren, wekte de indruk dat Housemartin een zorginstelling ging worden.

De eerlijkheid gebiedt te vertellen dat we die mogelijkheid grondig onderzocht hebben. Dit onderzoek deden we vooral om ons bewust te worden van wat we ‘laten liggen’ als we niet kiezen voor het opzetten van een zorginstelling. Immers een aantal van onze potentiele bezoekers zal wel aanspraak kunnen maken op betaalde medische zorg. De vele regels waaraan een dergelijke instelling moet voldoen maar vooral ook de strakke, professionele uitstraling van een dergelijk huis, staan lijnrecht tegenover dat wat we beogen: het opzetten van een tijdelijk thuis waar een dakloze kan herstellen van een griepje, aan kan sterken van het zware leven op straat of bijkomen van een operatie. In Housemartin zal de passant centraal staan, al dan niet verzekerd. Wat we met name bieden is ‘love & tender care’: Florence Nightengale is ons voorbeeld. Dus een comfortabel bed opgemaakt met zongedroogde lakens, een geurend kopje thee of een kruidige bouillon maar vooral veel oprechte aandacht. In het voorkomende geval dat de logee zorg nodig heeft die het opmeten van koorts overstijgt dan helpen we – in samenwerking met de straatdokter of maatschappelijk werk – de bezoeker bij het activeren van uitgebreidere professionele zorg. Het initiatief gaat wel van hem/haar uit.

Er zitten veel haken en ogen aan een zorginstelling. Alleen al financieel gezien: er zijn twee tot vier betaalde, professionele Fte’s nodig en een Raad van Toezicht om maar een paar voorwaarden te noemen. Daar staat tegenover dat een groot aantal van onze bezoekers niet is verzekerd. Daarbij komt ook dat de innige zorg die we nastreven nooit voor vergoeding in aanmerking zal komen. We schatten in dat de vergoedbare zorg verwaarloosbaar zal zijn en uiterst arbeidsintensief om de betaling te verkrijgen.

We zetten met ThuisHuis Housemartin in op een vrijwilligersorganisatie. Wel streven we om op termijn een minimum aan betaalde krachten te werven dit om de continuïteit te waarborgen. Mocht er een behoefte zijn aan de zorgformule van Housemartin dan kunnen we heroverwegen om een zorgvoorziening te worden.

Kortom,  we hebben de initiële concept statuten aangepast. We hopen dat nu de vlag de lading dekt. Contact met de notaris wordt weer gezocht.

Ondertussen onderzoeken we of we de PleisterPlaats al kunnen openen. Daarvoor hebben we contact gelegd met meerdere Haagse initiatieven met de vraag of we tijdelijk – op zondagen – bij hen kunnen bivakkeren. We hebben drie veelbelovende reacties ontvangen. Volgende blog meer hierover.

Helaas gaat het met het vinden van een pand minder voorspoedig. Nog steeds zoeken we  een ruim onderkomen met vier tot zes slaapkamers, met een grote keuken en een dito gemeenschappelijke ruimte plus tuin. Weet u iets, laat het ons dan weten.  De gouden tip wordt beloond met een zeven gangen diner op Scheveningen!