Foutje...!

Moeder natuur heeft zo haar eigen ritme. Sommige zaadjes slaan meteen aan en overwoekeren al snel je tuin. Anderen laten op zich wachten. Dat geldt onder meer voor exotische zaden. Velen hebben voorbereiding nodig voor ze aan de aarde toevertrouwd kunnen worden. Zo zijn er zaden die eerst een beetje bijgevijld moeten worden, dan een nachtje in vriezer of een tijdje weken in lauw water. Met veel geduld maar vol vertrouwen ga je dagelijks kijken of er al een groen kiempje is te zien. En dan op een dag, wanneer je de moed misschien een beetje aan het verliezen bent, een wonder: het lang verwachte sprietje. Zo voelt dat ook een beetje met RespijtHuis HouseMartin.

11 november 2020 stond in onze agenda genoteerd  als dag waarop RespijtHuis HouseMartin op feestelijke wijze geopend zou worden. De symboliek van deze specifieke dag – Sint Maarten – vonden wij zeer toepasselijk voor het huis. Het RespijtHuis wordt een huiselijke plek waar daklozen voor korte tijd kunnen verblijven om bij te komen van een griep of om te revalideren na een operatie. Deze datum bleek al te optimistisch. Het vinden van een onderkomen op de huidige overspannen Haagse woningmarkt bleek een bijna onoverkomelijke horde.

En kijk: de aanhouder wint, wie blijft zoeken, vindt. Op waarheid berustende clichés want aan de rand van de Schilderswijk vonden wij een etage te huur. In de huur is inbegrepen een inspirerende samenwerkingspartner te weten Stek (https://www.stekdenhaag.nl). Stek heeft het voornemen om op de begane grond van het pand een plek te creëren waar dak- en thuislozen even kunnen douchen, hun kleren kunnen laten wassen en kleine medische verzorging kunnen krijgen. Dit project heeft veel overeenkomsten met de huiskamer die wij in onze plannen de naam ‘PleisterPlaats’ gaven. Het spreekt dus vanzelf dat wij een bijdrage gaan leveren aan deze activiteiten op de begane grond en daarmee onze PleisterPlaats realiseren.

Maar eerst moet het pand een grondige verbouwing ondergaan om geschikt gemaakt te worden voor deze nieuwe functies. Deze verbouwing staat gepland voor het voorjaar 2021. Kortom – optimistisch als wij zijn – de nieuwe tentatieve datum van de opening van het respijthuis is nu de naamdag van Sint Maarten in 2021.

Ondertussen zitten we niet stil. Prioriteit is en blijft het vinden van voldoende financiële middelen om het huis te laten draaien. De ontwikkelingen daarin zijn gelukkig meer dan veelbelovend. Ook de inrichting van de etage vraagt onze aandacht. Van lepel tot laken, van tafel tot theepot, het moet allemaal gevonden worden. Ik zeg met nadruk ‘gevonden’. Het is een plezierige uitdaging om zoveel mogelijk inwoners van Den Haag de kans te geven om ook met goederen te helpen. Binnenkort meer hierover.  

Kortom de droom van een respijthuis die tot nu toe in vage potloodlijnen was getekend, krijgt beetje bij beetje duidelijke contouren. Nu de inkleuring nog.